Björneborg

Björneborg (finska: Pori) är en stad och kommun landskapet Satakunta i Finland. Staden ligger vid Bottenhavets östra kust och mynningen av Kumo älv. Med sina cirka 85 338 invånare är staden Finlands elfte största i storlek och den totala arealen utgörs av 2 061,98 km². Folkmängden i centralorten Björneborgs centraltätort uppgick den 31 december 2014 till 63 010 invånare[11]. Björneborg är huvudort i landskapet Satakunta (föråldrad svensk namnform: Satakunda)[12]. Staden gränsar till Kankaanpää stad, Kumo stad, Luvia kommun, Sastmola kommun, Nakkila kommun, Påmark kommun, Sastamala stad, Siikais kommun och Ulvsby stad.

Björneborgs stads språkliga status har varit enspråkig finsk sedan mitten av 1920-talet, och definieras som en så kallad svensk språkö, eftersom det finns en liten svenskspråkig minoritet (cirka 0,5 % eller 450 personer) i staden. I Björneborg finns ändå livskraftiga institutioner som främjar det svenska i staden. Björneborgs svenska samskola med knappt 300 elever från förskolan till abiturienterna firar 125-årsjubileum 2017. Den svenska barnträdgården är den äldsta svenskspråkiga privata barnträdgården i Finland. Svenska klubben med 270 medlemmar ordnar program och aktiviteter på svenska. En verklig storsatsning är Luciafirandet. Stiftelsen Svenska Kulturfonden i Björneborg befrämjar svenskheten i staden.
Speciellt skärgården och kustområdena var tidigare starkt präglade av den svenska bosättningen men dessa har med tiden förfinskats. Det svenska arvet syns ännu i många av ortnamnen som enbart lätt anpassats till finsk språkdräkt.