Ruotsalaisuuden viikkoa vietetään aina marraskuussa ruotsalaisuuden päivän 6.11. yhteydessä. Tarjolla on runsaasti kulttuuritapahtumia ruotsiksi viikon ajan.

Haluamme nostaa valokeilaan maamme ruotsinkielisen rikkaan ja monipuolisen kulttuuritarjonnan. Folktinget haluaa erityisesti tarjota kulttuurielämyksiä niille, jotka asuvat kaukana kulttuurilaitoksista, kuten teattereista. Tapahtumat ovat ilmaisia, ja ne järjestetään yleensä kouluissa ja päiväkodeissa, jotta kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus osallistua tilaisuuksiin. Tapahtumat ovat myös hyvä keino koota yhteen paikkakunnan ruotsinkielinen ja suomenkielinen väestö.

Tapahtuman johtamisesta ja koordinoinnista vastaa Folktinget, ja myös alueelliset työryhmät järjestävät ohjelmaa. Vuonna 2022 tilaisuuksia oli yli 220 ja niihin osallistui yli 20 000 kiinnostunutta.

Ruotsalaisuuden viikon verkkosivustolta (Svenska veckan.fi) löydät kaikki tapahtumat alueittain. Monipuolisella ohjelmatarjonnalla haluamme luoda uusia elämyksiä ja kokemuksia kaikille kiinnostuneille, taustasta ja kielestä riippumatta. Haluamme levittää iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta kulttuurin saralla ruotsin kielellä – kaikille.

Tervetuloa tutustumaan Suomen suurimpaan ruotsinkieliseen kulttuuritapahtumaan!

Idea ruotsinkielisestä kulttuuriviikosta syntyi, kun Helsinki valittiin yhdeksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2000. Kulttuurikaupunkivuosi toi mukanaan uusia panostuksia kaupunkikulttuuriin ja kohensi sekä taiteilijoiden että kulttuurituottajien näkyvyyttä. Alkuperäisen hankkeen Rötter, Röster, Rum (Juuret, Äänet, Tilat) vanavedessä syntyi noin 150 erilaista tapahtumaa pääkaupunkiseudulla kulttuurikaupunkivuoden aikana - ruotsiksi. Vähitellen idea levisi muualle ruotsinkieliseen Suomeen, ja Folktinget on koordinoinut ohjelmaa vuodesta 2006 yhteistyössä useiden paikallisten toimijoiden kanssa. Ruotsalaisuuden viikkoa vietetään tätä nykyä 28 eri paikkakunnalla.

Ruotsalaisuuden viikko on mahdollista järjestää sen tuen avulla, jota Folktinget saa Svenska kulturfonden-rahastolta, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne-säätiöltä, Svenska folkskolans vänner-yhdistykseltä ja Tre Smeder-säätiöltä.