Häpnadsväckande scener och udda slottsmiljöer i Karin af Klintbergs unika porträtt av en solitär monark, Carl XVI Gustaf.

När Carl XVI Gustaf är 10 månader gammal, dör hans pappa i en flygolycka och han växer upp med en uppgift det inte går att fly ifrån.

Men vem är han på insidan? Hur är det egentligen att vara kung? Med ett öppet frågebatteri lyckades Karin af Klintberg (bland annat Ebbe - The Movie GFF 2009, Trevligt folk GFF 2015) få hovet att öppna slottsportarna och ge henne en exceptionell access till Sveriges konung. Det är första gången i historien som det görs en dokumentärfilm om en kung medan han fortfarande lever. Kungens farfar Gustaf VI Adolf och hans farfars far Gustav V gav inte intervjuer.

Resultatet är en tankeväckande film om en 40-talist som skyggar från reflektioner och annat känslopjunk. Skickligt skruvar Karin af Klintberg på inspelningarnas formella inramning för att söka sanningen i sprickorna. Och hon lyckas verkligen få syn på något, inte minst när hon tar rygg på en flyende regent som folkskyggt duckar i buskarna för att undkomma promenerande undersåtar på sommarslottet Solliden.

Medverkande: Carl XVI Gustaf och Karin af Klintberg. 

Sverige 2023. 
Finsk text. 99 min.

Plats

Nordhuset

Adress

Mosaiktorget 2
00980 Helsingfors
Finland

Visa på karta

Tidpunkt

ons, 08.11.2023, 18:00 - 19:40

Tillträde

Öppet för alla

Övriga länkar

Folktinget bjuder på programmet