Vi firar en coronavänlig Farsdag och bjuder pappa på viltgryta utomhus.

Avsnittet publicerades på söndagen 8.11.2020 klockan 7.45. Medverkande: Anita Storm, Amanda Nygård, Joel Nygård, Rickard Nygård, Åsa Nygård.

Viltgryta

Hur länge grytan ska koka beror på vilket kött och köttdeltaj du använder, om du väljer bakdelskött blir grytan snabbare klar i jämförelse med lägg eller framdelskött. Mellan 1,5-4 timmar kan man låta grytan puttra. 

1  kg viltkött (fransyska  och flankstek)
50 g smör
1 msk olja
3 dl tomatsås
3 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 näve torkade trattkantareller
2 dl tranbär
Salt, peppar

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar och bryn det i grytan. 
  2. Tillsätt tomatsås, vatten och balsamvinäger och låt det koka upp och puttra en stund, ca 30 minuter. Fyll på med vatten om det behövs. 
  3. Tillsätt svampen och tranbären och låt grytan koka i ytterligare 30 minuter till en timme. Smaka av med svartpeppar och salt. Tillsätt mer vatten vid behov. 

Rösti 

Potatis
Salt
Smör
Olja

Gör så här:

  1. Riv potatisen grovt, tillsätt salt, låt dra en stund.
  2. Forma potatisen till plättar, stek i smör och olja. 

Änglamat 

4 pers

5-6 dl turkisk yoghurt
4 dl lingon
2 dl musli (alt stek havregryn i smör)
honung

Varva yoghurt, lingon, mysli i glas, toppa med honung.

 

Återvänd till avsnittsöversikten