Vi gör en god gärning för Östersjön och lagar mat på smartfisk - mörtceviche och braxenröra. Hur ser det riktigt ut under ytan?
Avsnittet publicerades på lördagen 7.11.2020 klockan 7.45. Medverkande: Sandra Mellberg, Roosa Mikkola.
Mörtceviche
Ingredienser:
4 mörtar, cirka 1 kg
3-4 citroner, eller så mycket citronsaft att den just och just täcker fisken. Du kan även byta ut limesaften mot havtornssaft.
1 tsk salt
2 msk råsocker
1 liten rödlök
1–2 röda chilin
1 kruka koriander
3 msk kallpressad rybsolja
Gör så här:
- Filea mörten och skär i små bitar. Lägg i en skål.
- Pressa över citronsaften och blanda med salt, råsocker, hackad rödlök, hackad chili och hackad koriander. Rör om.
- Låt cevichen mogna i kallt i cirka 30 minuter.
- Ringla över olja före servering.
Braxenröra
Gravad fisk:
1 kg fiskfilé
3 msk salt (gärna grovt havssalt, använd INTE mineralsalt)
2 tsk socker
Saften från en halv citron
Gör så här:
- Frys in rovfiskar minst en dag före gravning
- Strö över salt och socker. Avsluta med syra från citronen (syran mjukar upp benen).
- Låt stå minst ½ dygn i kyl eller frys. Ju kallare kyl/frys, desto längre tid tar gravningen.
Ingredienser braxenröra:
Ca 200 g gravad braxen (eller annan smarthfisk)
1 rödlök
300 g crème fraiche
Saften av en citron
En knippe dill
En knippe gräslök
Eventuellt salt och peppar
Gör så här:
- Skär ut tunna skivor av braxen. Hacka bitarna ordentligt.
- Hacka löken
- Blanda fiskhacket med crème fraiche, lök, citronsaft, dill och gräslök och smaka eventuellt av med salt och peppar.