Vi firar svenska dagen med att baka en tjinuskitårta från grunden och lär oss mer om varför det lönar sig att laga tårtan själv.

Avsnittet publicerades på fredagen 6.11.2020 klockan 7.45. Medverkande: Sandra Mellberg, Maria Saloranta, Kaj Wägar, Maya Kumar, Sofie Hindström.

Svenska dagen-tårta

Tårtbotten

6 ägg
ca 2 ½ dl strösocker
ca 1 ½ dl vetemjöl
ca 1 ½ dl potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk kardemumma (kan uteslutas)

Fyllning: äppelmos

1 kg äpple 
1 dl socker
en skvätt vatten

Grädde-kvargfyllning

3 dl grädde
250 gram vaniljkvarg
250 gram kvarg

Tjinuskisås till dekoration

2 dl grädde
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Ta fram en rund kakform som rymmer 2 liter. Smöra och bröa formen.
  2. 6 ägg kläcks i ett dricksglas.
  3. Mät upp lika mycket strösocker i ett likadant glas.
  4. Mät sedan upp vetemjöl och lika mycket potatismjöl i ett tredje glas och tillsätt bakpulver.
  5. Vispa de rumsvarma äggen med sockret till ett trögflytande skum.
  6. Tillsätt mjölblandningen genom en sil i smeten och rör försiktigt ner med en trägaffel.
  7. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter. Stjälp upp tårtbottnen och låt svalna. Skär i 3–4 bottnar med brödkniv.

Äppelmos:

Sätt alla ingredienser i en kastrull och koka mjukt.

Vanilj-kvargfyllning:

Vispa grädden till hårt skum. Blanda ner kvargen och blanda.

Bygg ihop tårtan:

Fukta tårtbottnarna med mjölk eller saft. Du kan också fukta med citronvatten. Anpassa fuktandet beroende på fyllningen.

Bygg ihop tårtan i formen för att hålla delarna på plats. Börja med det första lagret och bred på äppelmos och sedan gräddblandningen. Upprepa proceduren på följande lager. Avsluta med ett tunt lager av gräddblandningen på toppen och längs sidorna. Låt tårtan sätta sig en stund i kylen och stjälp sedan upp på ett kakfat

Tjinuskisås:

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Sjud blandningen tills den tjocknar något. Tillsätt vaniljsocker. Låt svalna en stund.

Häll tjinuskisåsen över tårtan och dekorera med den grädde som lämnade över från fyllningen.

 

Återvänd till avsnittsöversikten