Vi gör en god gärning för Östersjön och lagar mat på smartfisk - mörtceviche och braxenröra. Hur ser det riktigt ut under ytan?

Avsnittet publicerades på lördagen 7.11.2020 klockan 7.45. Medverkande: Sandra Mellberg, Roosa Mikkola.

Mörtceviche

Ingredienser:

4 mörtar, cirka 1 kg
3-4 citroner, eller så mycket citronsaft att den just och just täcker fisken. Du kan även byta ut limesaften mot havtornssaft.
1 tsk salt
2 msk råsocker
1 liten rödlök
1–2 röda chilin
1 kruka koriander
3 msk kallpressad rybsolja

Gör så här:

  1. Filea mörten och skär i små bitar. Lägg i en skål.
  2. Pressa över citronsaften och blanda med salt, råsocker, hackad rödlök, hackad chili och hackad koriander. Rör om.
  3. Låt cevichen mogna i kallt i cirka 30 minuter.
  4. Ringla över olja före servering.

Braxenröra 

Gravad fisk:

1 kg fiskfilé
3 msk salt (gärna grovt havssalt, använd INTE mineralsalt)
2 tsk socker
Saften från en halv citron

Gör så här:

  1. Frys in rovfiskar minst en dag före gravning
  2. Strö över salt och socker. Avsluta med syra från citronen (syran mjukar upp benen). 
  3. Låt stå minst ½ dygn i kyl eller frys. Ju kallare kyl/frys, desto längre tid tar gravningen.

Ingredienser braxenröra:

Ca 200 g gravad braxen (eller annan smarthfisk)
1 rödlök
300 g crème fraiche 
Saften av en citron
En knippe dill 
En knippe gräslök
Eventuellt salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär ut tunna skivor av braxen. Hacka bitarna ordentligt.
  2. Hacka löken
  3. Blanda fiskhacket med crème fraiche, lök, citronsaft, dill och gräslök och smaka eventuellt av med salt och peppar.

Återvänd till avsnittsöversikten