Vi lagar burgare på strömmingsfiléer och tar reda på om det går hem hos barnpanelen.
Avsnittet publicerades på onsdagen 4.11.2020 klockan 7.45. Medverkande: Sandra Mellberg, Marina Nygård, Kaj Wägar, Maya Kumar, Sofie Hindström.
Strömmingsburgare
600 g strömmingsfiléer
1 dl rågmjöl
Salt, svartpeppar
smör
Gör så här:
- Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan neråt på smör- eller bakpåtspapper. Krydda med sat och peppar.
- Vänd filéerna i mjölet.
- Stek i smör i panna (3-4 minuter per sidan) eller i ugn, 225 grader i cirka 10 minuter.
Ärtpuré
200 g frysta ärter
saften från en citron
1 msk kallpressad rybsoja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
Tina ärterna. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Majonnäs
1 ägg
1 msk vinäger
2 tsk dijonsenap
2 dl rybsolja
salt
- Kläck ägget i en mixerskål med höga kanter. Tillsätt senap, vinäger och olja.
- Sänk ned en mixerstav till botten av skålen, sätt igång mixern och håll igång den medan nu långsamt lyfter staven uppåt. Mixa tills du har en majonnäs. Tillsätt olja ifall den känns för rinnig.
- Smaka av med salt.
Coleslaw med pepparrot
½ rödkålshuvud
ca 1 msk riven pepparrot
½ dl vinäger
½ dl äppeljuice
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche
1 tsk senap
Salt, peppar
- Skär kålen i tunna strimlor. Använd gärna osthyvel, skalare eller mandolin för riktigt tunna strimlor.
- Riv pepparroten och sätt i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över rödkålen och blanda om.
Tillbehör
Salladsblad
Hamburgerbröd
Lägg de nystekta strömmingsfiléerna i hamburgerbröd tillsammans med sallad, coleslaw och ärtpuré. Klicka några matskedar majonnär på strömmingsfiléerna och lägg den andra brödhalvan ovanpå.