Svenska veckan drar igång och vi lagar paj och kex till eftermiddagens kaffepaus.
Avsnittet publicerades på måndagen 2.11.2020 klockan 7.45. Medverkande: Sandra Mellberg, Marina Nygård, Roosa Mikkola.
Svenska veckan drar igång och vi lagar paj och kex till eftermiddagens kaffepaus.
Medverkande: Sandra Mellberg, Marina Nygård, Roosa Mikkola
Brysselkålspaj med blåmögelost
Pajskal:
3 dl vetemjöl
70 g smör
2 msk kvarg
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Låt kallna i kylen ca 30 min innan pajskalet förgräddas.
Fyllning:
Ca 500 gram brysselkål
1 msk smör
1 msk sirap
1 msk soja
½-1 dl vatten
Ca 150 g blåmögelost
Äggstanning:
2 ägg
3 dl mjölk
Gör så här:
- Förgrädda pajskalet i 10 min.
- Skölj brysselkålen och skär i halvor. Värm upp en stekpanna och fräs brysselkålen med snittytan neråt i ca 3 min. Ringla över sirap och soja och avsluta med att hälla över vattnet. Sänk temperaturen på plattan, sätt ett lock över pannan och låt kålen ångkoka i ca 5 min.
- Placera ut brysselkålen i pajskalet med snittytan uppåt. Strö över blåmögelost. Vispa ihop äggstanningen och häll över fyllningen. Grädda i ca 30 min i 225 grader.
Sivanandakex
6 dl havreflingor
2 dl speltmjöl eller 2–2½ dl vetemjöl
1 dl finhackade russin eller torkade tranbär
1 dl osaltade jordnötter (mixade)
2 dl råsocker
1½ tsk kanel
½ tsk muskot
1½ tsk ingefära
½ tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl rybsolja
2 dl vatten el. mjölk
Gör så här:
- Börja med att hacka eller mixa nötterna och eventuellt finhacka russin. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.
- Tillsätt olja och blanda om ordentligt. Tillsätt tillräckligt med vatten eller mjölk.
- Klicka ut smeten i ca 16 klickar på en plåt och forma till runda, ca 10 cm i diameter, stora kakor.
- Grädda i 200 grader, cirka 12–15 minuter.