Svenska veckan drar igång och vi lagar paj och kex till eftermiddagens kaffepaus.

Avsnittet publicerades på måndagen 2.11.2020 klockan 7.45. Medverkande: Sandra Mellberg, Marina Nygård, Roosa Mikkola.

Svenska veckan drar igång och vi lagar paj och kex till eftermiddagens kaffepaus.

Medverkande: Sandra Mellberg, Marina Nygård, Roosa Mikkola

Brysselkålspaj med blåmögelost

Pajskal:

3 dl vetemjöl
70 g smör
2 msk kvarg

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Låt kallna i kylen ca 30 min innan pajskalet förgräddas.

Fyllning:

Ca 500 gram brysselkål
1 msk smör
1 msk sirap
1 msk soja
½-1 dl vatten
Ca 150 g blåmögelost

Äggstanning:
2 ägg
3 dl mjölk

Gör så här:

  1. Förgrädda pajskalet i 10 min.
  2. Skölj brysselkålen och skär i halvor. Värm upp en stekpanna och fräs brysselkålen med snittytan neråt i ca 3 min. Ringla över sirap och soja och avsluta med att hälla över vattnet. Sänk temperaturen på plattan, sätt ett lock över pannan och låt kålen ångkoka i ca 5 min.
  3. Placera ut brysselkålen i pajskalet med snittytan uppåt. Strö över blåmögelost. Vispa ihop äggstanningen och häll över fyllningen. Grädda i ca 30 min i 225 grader.

Sivanandakex

6 dl havreflingor
2 dl speltmjöl eller 2–2½ dl vetemjöl
1 dl finhackade russin eller torkade tranbär
1 dl osaltade jordnötter (mixade)
2 dl råsocker
1½ tsk kanel
½ tsk muskot
1½ tsk ingefära
½ tsk bakpulver  
1 krm salt
2 dl rybsolja
2 dl vatten el. mjölk

Gör så här:

  1. Börja med att hacka eller mixa nötterna och eventuellt finhacka russin. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.
  2. Tillsätt olja och blanda om ordentligt. Tillsätt tillräckligt med vatten eller mjölk.
  3. Klicka ut smeten i ca 16 klickar på en plåt och forma till runda, ca 10 cm i diameter, stora kakor.
  4. Grädda i 200 grader, cirka 12–15 minuter.

Återvänd till avsnittsöversikten