DOKKINOs dokumentärfilmsvisningar riktar sig till barn och ungdomar i låg- och högstadiet.

Dokumentärfilmserien för lågstadiet riktar sig till årskurserna 4–6. Serierna består av fyra kortfilmer vardera och de visas efter varandra utan avbrott. Den totala längden på visningarna är ca. 70 minuter. Filmerna är internationella med svensk text. Det finns läromaterial som är framtaget för varje film som lärarna kan använda sig av för att behandla filmerna och innehållet efteråt med eleverna.

Dokumentärfilmserien för lågstadiet består av följande filmer:

AIKIDDO
Aiko använder ivrigt sociala medier och en dag bestämmer hon sig för att åka på en upptäcktsresa i hemstaden för att möta andra ungdomar som använder sig av sociala medier. På vägen möter Aikiddo såväl skickliga sångare som skateboardare, men också vanliga unga i hennes egen ålder som befinner sig i olika livssituationer. Det de har gemensamt är känslan av gemenskap och synlighet som de får via ”SOME” såväl som de nya vänskapsbanden som de knyter sinsemellan. 
Aikiddo närmar sig sociala medier med en glad nyfikenhet och reflekterar över samhörighetskänslan som nätgemenskapen ger. Filmen får en att fundera över de sociala mediernas roll och betydelse i ungdomars liv mer allmänt: i Aikos fall är mötena öppna och sympatiska, men vad mer kan nätgemenskaperna ge?

#mobbningsfall
Rosalie sitter och funderar i sitt rum medan hon surfar på datorn. Hon hittar en Youtube-video som handlar om mobbning och hur det känns att vara mobbad. Rosalie blir märkbart upprörd eftersom hon själv blivit utsatt för nätmobbing. Det har skapat en osäkerhet hos henne som till och med tränger sig in i hennes tidigare så trygga rum därhemma. Rosalie ger dock inte upp utan beslutar sig för att ta utforska olika metoder för att hantera situationen. 
Den här gripande filmen tar upp mobbningstematiken på ett lågmält sätt och släpper in tittaren i en känslomässig berättelse om nätmobbningens orsaker och effekter. Efter att man lyssnat på Rosalies reflektioner kan man bara undra varför mobbning existerar och varför någon någonsin skulle mobba någon annan.

Safiyas film
Safiyas föräldrar separerade när hon var riktigt liten. Livet i nyfamiljen väcker många tankar och känslor hos henne. Genom att göra en film utforskar hon sina upplevelser och ges möjlighet att reflektera över sin relation till sin pappa, sin mammas nya livssituation och sina nya syskon i den nya familjekonstellationen. Filmen är delvis rekonstruerad och experimentell och berättar Safiyas historia med hennes egna ord och så som hon själv upplever det. På ett gripande och reflekterande sätt öppnar filmen upp för familjens betydelse och roll i livet. Ibland råkar man ut för oväntade och obekväma situationer i livet. Med stöd av en kärleksfull familj kan man övervinna dem.

Surfar-Charlie
Charlie brinner för att dansa och surfa. Hans mål är att kombinera dem och dansa på surfbrädan! Charlies Aspergers syndrom gör utmaningen desto större eftersom syndromet bidrar med känslosvallningar och får honom att känna sig annorlunda än alla andra. Men Charlie ger inte upp så lätt, han möter livets utmaningar – och surfbrädan – med tillförsikt. 
Filmen utforskar temat handikapp och olikheter med sympatisk öppenhet och charmar tittaren med sin positivitet. Även om Charlie kämpar med sig själv och sina känslor, ger hans närmaste honom det stöd och den trygghet han behöver. Filmen är en viktig påminnelse om att du kan möta världen och dess olikheter och med modig nyfikenhet precis som den du är.

Plats

Nordhuset

Adress

Mosaiktorget 2
00980 Helsingfors
Finland

Visa på karta

Tidpunkt

ons, 08.11.2023, 10:00 - 11:10
Folktinget bjuder på programmet