Om Svenska veckan

Svenska veckan är årets största kulturevenemang på svenska i Finland, som firas på 15 orter i Finland från måndagen den 6 november till söndagen den 12 november. 

Kulturveckan Svenska veckan har ordnats sedan hösten 2000. Idag deltar 15 orter från Finlands alla hörn i evenemanget. Svenska veckan arrangeras i Uleåborg, Karleby, Kristinestad, Björneborg, Kimitoön, Åbo, Raseborg, Kyrkslätt, Lahtis, Esbo, Helsingfors, Vanda, Tammerfors, Borgå och Lovisa. Evenemanget koordineras av Svenska Finlands folkting och alla orter har en egen arbetsgrupp som ordnar program på ortsnivå. Ytterligare har Svenska veckan flera samarbetspartner som uppmärksammar Svenska veckan; Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Yrkeshögskolan Haaga-Helia, KCSA-Kyrkans Central för det Svenska arbetet.

Svenska veckan arrangeras årligen i november och är en del av firandet av Svenska dagen. Under veckan ordnas över 200 unika kulturevenemang, som lockar publiken till en djupdykning i kultur på svenska i Finland. 

Kulturveckan Svenska veckan arrangeras av Svenska Finlands folkting. Folktingets huvuduppgift är att arbeta för svenska språkets ställning i Finland. Det betyder samtidigt att Folktinget verkar för en levande tvåspråkighet och för ett tolerant språkklimat. Läs mer om Svenska Finlands folkting här

 

Kontakta oss