Författarbesök med Mia Franck

Författaren Mia Franck berättar om sitt författarskap på universitetet

Mia Franck, född 1971, är författare, bosatt i Helsingfors.

Så här berättar hon om sig själv:

“Jag håller skrivworkshops och handleder andra i deras skrivande, bland annat håller jag kursen Författarskolan vid Västra Nylands folkhögskola, tillsammans med Monika Fagerholm. För mitt arbete med skrivande i olika former belönades jag med Åbolands svenska kulturfonds svenska dagen-pris 2017.

Jag har skrivit romanerna: trilogin Martrådar
(2013), Maraminne (2014) och Marlek (2015) samt Bombträdgården (2018) och Galanterna (2021). Jag har doktorerat i litteraturvetenskap på avhandlingen Frigjord
oskuld
(2009) och forskandet har följt med mig i mitt skönlitterära skrivande.

Romanen Bombträdgården nominerades till den rikssvenska tidningen VI:s litteraturpris 2019 och till Europeiska unionens litteraturpris 2019.

Förutom att skriva romaner har jag också skrivit noveller och dikter som publicerade i diverse antologier. Med jämna mellanrum skriver jag också essäer, gärna utgående från det material som blir över, alltså det som inte går att använda i skönlitterär form utan är allt det där jag forskat kring för att skriva något.

Att skriva är ett sätt att se. Och det jag oftast försöker få syn på är alla de tystnader som finns, allt det där vi inte talar om, skeletten som skramlar i garderoben, eller rent av det som är den öronbedövande tystnaden.

 

Författarbesöket arrangeras av Svenska Kvinnoklubben och Tammerfors universitet och finansieras av Svenska kulturfonden.

Författarbesök med Mia Franck

onsdag 2.11 kl. 14.00-16.00

Pinni B4113

Kanslerinrinne 1
33014 Tammerfors
Finland