Rockpojken 3.0

Turnerande föreställning i högstadier och gymnasier i Svenskfinland – En pjäs om att ha ett språk, samt att kunna använda det!

Rockpojken är en pjäs skriven av Anders Peedu år 1982. Peedu har framfört pjäsen ca 5.000 gånger i Sverige och år 1998 hade pjäsen Finlandspremiär på Unga Teatern. Peedu har även sedermera uppdaterat pjästexten så att språkdräkten skulle fungera för ungdomar i dagens samhälle och resultatet var Rockpojken 2.0. som fortfarande turnerar i Sverige. Teater Fabels version Rockpojken 3.0. turnerar i Svenskfinland sedan hösten 2019.

Rockpojken är en tonårspojke som egentligen lever mer i filmidolernas, sociala medians och dataspelens värld än i verkligheten. Han har svårt med att kommunicera och att uttrycka sina känslor och tankar för andra. Rockpojken är en föreställning om det svenska språket, och om vikten av att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift. En replik i föreställningen konstaterar; ¨Har man inget språk kan man inte uttrycka vad man innerst inne känner, tänker eller tycker¨.

Teater Fabels version av Rockpojken betonar dagens digitala kommunikation och utmaningarna med det begränsade utrymmets uttryck; twitter och chat, samt de flera språkens inverkan på uttrycken. Ett viktigt tema i föreställningen är även problemet med hatretorik på nätet, samt hur bristande uttrycksförmåga av egna tankar och känslor leder till aggression och våld. Rockpojken spelas i högstadier och gymnasier i hela Svenskfinland. Premiären var i slutet av september 2019.

Rockpojken 3.0

onsdag 3.11 kl. 10.00-10.45
  • Längd: 45 minuter
  • Målgrupp: åk 7–9 & gymnasiet
  • Evenemanget är gratis!
  • Anmälningar till abo@luckan.fi eller 02 233 1986

Vimma

Auragatan 16
20100 Åbo
Finland