Klubb Ankdamm med Maestro & Bettina; Kisu Jernström

Årets finlandssvenska Maestro Kisu Jernström samtalar på svenska med Bettina Sågbom om sitt liv och spelar viktiga låtar från sin karriär.
Kisu Jernström började som 14-åring i Topmost-bändet som blev Finlands populäraste band.
Tre år senare blev han trummis i Kirkas band. Snart var det dags att flytta några meter framåt på scenen, när han under Dannys beskydd avancerade till solist. Den 20-åriga Kisu började smida hitlåtar; Kun paljon antaa, Uneen aikaa vaipuu och Onnestain on puolet sinun samt Juustossa löytyy. Han hann turnera runt danslavorna som favoritsångare i nästan 15 år.

År 1984 startade Kisus karriär som producent och låtskrivare, vilkens många häftiga svängar i offentligheten inte har blivit omskrivna förut. Kirkas jättesuccé i Grekland, Syd-Afrika och Fjärran Östern var i mångt och mycket Kisus förtjänst. Surun pyyhit silmistäni spelades en tid överallt i Kina. Andra stjärnor som hörde till Kisus ”stall” var Samuli Edelmann, Edu Kettunen och Vesa-Matti Loiri.

Nuförtiden förestår Kisu bybutiken Degerby Deli i Ingå sant en sommarfestival och har i sex år fungerat som kommunfullmäktige-ordförande. Däremellan uppträder han på Topmost revival (1988-) och Back to the sixties-evenemang. På succéernas baksida hittar man sammanlagt över tre år tillbringade på sjukhus samt hårda skatteskulder, och inte har privatlivet heller alltid varit harmoniskt. Men Elina Saksala, som skrivit en bok om Kisu, anser att hans positiva livshållning, kärlek till musiken samt längtan att skapa glädje för medmänniskorna har fört mannen framåt motgångarna till trots. Om allt det här får vi höra mera i samtalet med Bettina och mellan varven en och annan av Kisus hits.

Klubbkväll, A-rättigheter. Dörrar och bar öppnar kl 18.30.
Åldersrekommendation: F18
Språk: svenska

 
Bilj. á 20/18 €  via Lippu.fi eller vid dörren.
Klubb-kvällen är en del av Svenska veckan-programmet.
 
 
Kisu Jernström

Klubb Ankdamm med Maestro & Bettina; Kisu Jernström

  • fredag 8.11.2019 kl. 19.00 till kl. 21.00
Nordhuset
Mosaiktorget 2 / Nordsjöv. 7
00980 Helsingfors

I samarbete med

Folktinget